Treceți la conținutul principal

Frumusețea cititului

Mi-am prins flori în păr și fluturi în suflet și zâmbesc spre voi cu bunătate și tristețe.
Știu, știu o să mă întrebați de ce tristețe!
Păi..
E greu de explicat.
E greu de înțeles chiar și de către mine! Așa că, mi-am propus să las tristețea pentru cinci minute într-un colț al inimii mele și să vorbesc cu voi!
Da, da...scrisul meu e un mod de a povesti cu voi!

V-am prezentat o carte interesantă de citit acum două zile. Normal că trebuie să vă prezint foarte pe scurt și continuarea.
Dar să știți că am ales la întâmplare, din dorința de a cunoaște alt scriitor, pentru că m-am împotmolit la ultima carte pe care am achiziționat-o al lui Haruki Murakami, Underground.
Îmi place atât de mult cum scrie, dar aici nu am putut să trec de 50 de pagini.
Cum să vă spun, am înțeles că este prezentat un atentat, dar nu pricep de ce ar trebui să prezinți o mulțime de oameni cu trăirile lor din acel moment. Disperarea oamenilor, lipsa de ajutor și de compasiune cumva șochează. Două lumi, una pe o parte de șosea, cea cu metroul, unde s-a întâmplat atentatul și cealaltă lume pe partea cealaltă care nu știe nimic din ce s-a întâmplat. Oameni care nu se opresc, care-și continuă drumul grăbiți. Atât de grăbiți!

Parcă fuigim prin viața aceasta!
Dar oare de cine?
De noi?
Unde ne mai regăsim noi ca oameni?
Întrebări fără rost, care deja cred că mi le-am mai pus de foarte multe ori, dar la care încă nu am un răspuns. În fine

Vedeți voi, acum dacă stau să vă povestesc puțin, îmi dau seama că scriitorul chiar are o putere extraordinar de mare de a surprinde suferințele, dramele din jurul unui astfel de nenorociri. Dar în momentul în care vreau să citesc nu reușesc mai mult de câteva pagini. Pentru că am impresia că undeva în sufletul meu se petrece o luptă în a înțelege victimile, dar în același timp a pricepe că nimeni nu știe cum o să reacționeze dacă e pus într-o astfel de situație. Iar eu, eu ce fac?
Cam acesta e momentul în care las carte și o așez în bibliotecă.

Și uite așa am început să vă povestesc ceva și am trecut la altceva!
( Râd din toată inima)
Dacă vreți să vă luminați sufletul, să vă bucurați de o lectură plăcută treceți la volumul numit Viața e ușoară, nu-ți face griji, a scriitoarei Agnes Martin-Lugard.

Pentru mine a fost o surpriză plăcută.
Fiind continuarea cărții Oamenii fericiți citesc și beau cafea mi-am imaginat că e doar așa...cum să spun: să lungim subiectul!!!
Dar m-am înșelat. Din punctul meu de vedere e mai interesantă decât prima. E mai elaborată.
Nu am reușit să îmi dau seama de ceea ce se întâmplă în câteva cazuri!! (V-am spus sunt un adevărat detectiv!!!!)
Se vede o evoluție, personaje mai multe, acțiune mai complexă, sentimente și trăiri surprinse în cele mai mici detalii. Într-un cuvânt am fost încântată. Chiar merită citită.
Rupeți un pic din timpul vostru acela atât de ocupat pentru a vă destinde citind o carte frumoasă, de dragoste, zic eu, dar care nu are nimic indecent.

Însă... cartea care m-a impresionat și mai mult e alta.
Scrisă de aceeași scriitoare.
Despre ea, data viitoare.

Pentru că tristețea a dispărut cu totul în momentul în care mi-am deschis unealta de scris, o să revin cât mai curând. Dacă mă întrebați de ce citesc toate cărțile unui scriitor, atunci vă răspund. Doamna profesoară de română, a mea, care mi-a fost și colegă un număr de ani, m-a învățat.
Ea mi-a explicat că e mai ușor să cunoști un scriitor dacă citești tot, sau cât mai mult din ceea ce a scris. Mi-a plăcut asta așa de mult, încât de câțiva ani aplic sfatul.
Așa că îi mulțumesc din suflet.

Pentru voi,
          Mihaela

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tăcerea din sufletul tău/meu

Nimic nu te sperie mai mult decât tăcerea din sufletul tău. D eseori o durere imensă șterge din suflet tot. Este, cum să spun, asemeni unei furtuni care mătură tot în cale. Acel uragan de care tot vorbesc eu de doi ani. Un uragan care distruge totul, lăsând în urma lui numai prăpăd. Și tăcere. O tăcere adâncă. Care doare. Indefinită pentru cei din jurul tău, dar atât de plină de sensuri pentru tine. Nimeni și nimic nu va înțelege ce este în sufletul tău. Nimeni și nimic nu poate readuce părțile frumoase din trecut înapoi în viața ta. S-a șters. Delete. Degeaba cauți. Mintea ta refuză să mai readucă informațiile. Nimic nu te sperie mai mult decât tăcerea din sufletul tău. Î n timp, ea devine asemeni unui lac într-o zi frumoasă de vară. De o frumusețe ieșită din comun, dar...fără sens dacă ești singur. Când primești pe altcineva în sufletul tău... Știi. Știi că nu vine acolo pentru a umple golul acela, ci pentru a construi împreună un alt vis, o altă realitate a vieții t

Viața...în pași de dans

       A rc peste timp, peste sentimente, peste trăiri.                                                                                        O ricât de mult vrem să ne reconectăm la viața pe care am trăit-o înainte de oprirea în loc a lumii (Știți voi!), nu reușim. Sunt două pespective diferite. Stați o clipă și priviți în oglindă. Prima data din partea stângă, apoi din partea dreaptă. Vedeți același lucru? Cele două imagini sunt aproape identice. Aproape. Mici detalii le fac diferite. Aceste detalii ne îndepărtează așa de mult de lumea și timpul petrecut înainte și de ceea ce trăim acum. Infinit de mult. Schimbări peste schimbări.      L umea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, copii s-au schimbat și ei. Totul e altfel, nimic nu mai este la fel. Gândirea noastră s-a modificat, dar oricât de mult mă întreb în ultimul timp, dacă în bine, nu pot să mă hotărăsc asupra răspunsului.                                                                                                      M ă u

Fir de suflet

       Cine ești în lumea aceasta mare? Unde îți dorești să fii peste o clipă, o zi sau un an? Cum reușești să înfrunți fiecare zi din viață? Cu privirea plecată în înfrigurarea sufletului sau zâmbind senin spre cerul îmbujorat al dimineții?      Cine ești tu? În mulțimea destinelor ne pierdem, ne micșorăm până la un fir de suflet tremurat. Cum îți învingi teama de nou și răzbați deasupra inimii? Încredere înzecită în gândul tău răzleț, care străbate nemărginirea lumii.      Cine este el? Fantasmă a proprilor emoții, trăiri agățate în gânduri deșirate pe covorul vieții. Idei risipite în vântul primăvăratec, idei cu sens și fără sens, în îngemănare absurdă a senzațiilor, a simțirii, a trăirii la limită. Cu sens. Fără. Azi. Ieri. Mâine.      Cine suntem noi? Suflete îngemănate în dureri neștiute, în speranțe deșarte, în inimi pustiite de doruri nenumărate. Un gând, o idee încrezătoare, aducătoare de speranțe. Împărtășite sau nu. Dorite. Voite. Putere aducătoare de viață, de durere și