Treceți la conținutul principal

Eroul...

Mi-am prins flori în păr și privesc spre voi cu îngrijorare.
Să găsești cuvinte într-o lume a tehnologiei este o mare provocare. Știm cu totii că imaginea face cât o mie de cuvinte.
Dar...eu insist, așa pentru că sunt încăpățânată.

Trebuie să vă mărturisesc că sunt un fan al serialului Sacrificiul de la A1. E cum să spun...evadarea mea în zâmbet. Sau relaxare. Sau poate mă regăsesc în poveste.
Cine știe...
Povestea e simplă la suprafață,  dar dacă privesti cu atenție sunt foarte multe aspecte reale prezentate acolo.
M-am întrebat deseori cum poate un bărbat să creadă că poate șterge toată durerea pe care a provocat-o partenerei de viață prin infidelitate, așa...pur și simplu. De ce are impresia că totul poate reveni la normal?
( vorbesc de film. Dar și în realitate e la fel)
Dar despre acest aspect o să revin într-o poveste, atunci când sunt pregătită.

In seara aceasta, însă,  a fost despre Experimentul Pitești,  despre victimele din închisoare comuniste. Și mi-am adus aminte că eu am întâlnit un om care a trăit o astfel de experienta.  M-au marcat cuvintele lui, s-au încrustat în sufletul meu pentru totdeauna.

Cum ne povestea el...
A fost luat de acasă într-o noapte și nu au mai știut nimic de el ani de zile. Avea patru copii mici și cel de-al cincilea era pe drum.
( cel mic ne era nouă profesor și astfel am avut privilegiul de al cunoaște pe tatăl lui- eroul)

Chinurile...cumplite.
Interogatoriu cumplit, ore în șir.
Ne-a vorbit de o practică a securității din vremea aceea: morișca.
Groaznic...
Parcă-l văd: un om micuț de statură,  cu parul nins, cu fața ridată de mâna lui Dumnezeu,  cu ochi senini...
Morișca,  spune el, era un băț gros...ne punea să stăm peste și ne lega mâinile de picioare. Eram legați pe băț.
Doi securiști ridicau bățul cu noi cu tot și ne învârteau până când nu mai știam nimic de noi...

Îmi aduc aminte și acum liniștea, liniștea din încăpere.  Nu îndrăzneam nici să suflăm, eram...cum să zic, marcați.
El, ne-a privit cu înțelepciune și ne-a sfătuit să deschidem bine ochii, și sufletul  și să nu uităm niciodată sacrificiul pe care ei l-au făcut pentru țara aceasta.
Sufletul, a zis Eroul, nu ți-l poate luat nimeni.

Astăzi privind imaginile din acest serial realizat așa de bine, cu actori de valoare ai țării   mi-am adus aminte de Eroul.
Nu pot uita privirea lui, de mândrie când s-a uitat la copilul lui, profu' nostru, și a spus: Pe el...l-am văzut doar când era mare.
Uite ce băiat am!

Vedeți voi, dacă am învăța din trecut ar fi nemaipomenit.

Pentru voi,
       T. A.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viața...în pași de dans

       A rc peste timp, peste sentimente, peste trăiri.                                                                                        O ricât de mult vrem să ne reconectăm la viața pe care am trăit-o înainte de oprirea în loc a lumii (Știți voi!), nu reușim. Sunt două pespective diferite. Stați o clipă și priviți în oglindă. Prima data din partea stângă, apoi din partea dreaptă. Vedeți același lucru? Cele două imagini sunt aproape identice. Aproape. Mici detalii le fac diferite. Aceste detalii ne îndepărtează așa de mult de lumea și timpul petrecut înainte și de ceea ce trăim acum. Infinit de mult. Schimbări peste schimbări.      L umea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, copii s-au schimbat și ei. Totul e altfel, nimic nu mai este la fel. Gândirea noastră s-a modificat, dar oricât de mult mă întreb în ultimul timp, dacă în bine, nu pot să mă hotărăsc asupra răspunsului.                                                                                                      M ă u

Lumea văzută prin ochii mei

Mi-am pus ochelarii pe nas și am deschis ochii să văd mai bine! Poate, mi-am zis în gând, poate o să văd frumusețea din lumea aceasta. Și am deschis ochii cât de mult am putut. Am privit cu atenție în jurul meu... Viața, viața e o înșiruire de evenimente frumoase, triste, amuzante, dramatice. Evenimente care te marchează, care te schimbă, care te maturizează... Lumea pe care o văd eu nu este perfectă! Lumea pe care o văd eu este complicată! Aș vrea să pot schimba ceva. Aș vrea să pot mângâia cu degetele mele fiecare moment din viața mea și să îl fac mai frumos, mai bun sau mai spectaculos. Dar nu se poate! Nici unul dintre noi nu-și poate schimba destinul. Putem însă să facem lucruri mărunte, care să ne facă să ne simțim fericiți. Îmi aduc aminte de un film, cred că November se numea,  în care personajul principal încerca să trăiască la maxim fiecare clipă pentru că știa că mai are foarte puțin de trăit. De multe ori m-am gândit cum ar fi să știi că zilele tale sunt numărat

Fir de suflet

       Cine ești în lumea aceasta mare? Unde îți dorești să fii peste o clipă, o zi sau un an? Cum reușești să înfrunți fiecare zi din viață? Cu privirea plecată în înfrigurarea sufletului sau zâmbind senin spre cerul îmbujorat al dimineții?      Cine ești tu? În mulțimea destinelor ne pierdem, ne micșorăm până la un fir de suflet tremurat. Cum îți învingi teama de nou și răzbați deasupra inimii? Încredere înzecită în gândul tău răzleț, care străbate nemărginirea lumii.      Cine este el? Fantasmă a proprilor emoții, trăiri agățate în gânduri deșirate pe covorul vieții. Idei risipite în vântul primăvăratec, idei cu sens și fără sens, în îngemănare absurdă a senzațiilor, a simțirii, a trăirii la limită. Cu sens. Fără. Azi. Ieri. Mâine.      Cine suntem noi? Suflete îngemănate în dureri neștiute, în speranțe deșarte, în inimi pustiite de doruri nenumărate. Un gând, o idee încrezătoare, aducătoare de speranțe. Împărtășite sau nu. Dorite. Voite. Putere aducătoare de viață, de durere și