Treceți la conținutul principal

Povestea unei cești de cafea

Mi-am prins flori în păr și privesc spre voi amuzată. Prietena mea îmi spunea zilele trecute că orice problemă are o rezolvare. Și sunt convinsă de asta.
Doar că timpul...până la rezolvare  e greu.

Revenind asupra ultimului articol...
Fiecare loc are amprenta celor care stau acolo. E foarte greu să ștergi o "amprentă"
Știu acest lucru pentru că eu am încercat ani de zile să fac asta.🙂
Intr-un final, am crezut că am reușit,  dar nu a fost să fie. Am plecat și am luat-o de la capăt.  Uite-așa!

Despre acest lucru am citit un articol ieri, foarte interesant scris de un biolog renumit. Dacă retin bine, titlul era ceva de genul: Nu ești cine crezi că ești.
Simpatică teorie. Demonstrată de altfel.
Te pune cu totul pe gânduri.
Dar despre ea...într-o altă seară.

În seara aceasta : Povestea unei cești de cafea. O poveste spusă de marele părinte Arsenie Boca. Noi, cei din România,  știm cine este. Pentru cei din afara țării care citiți: părintele Arsenie este un mare sfânt. Încă din timpul vieții a făcut minuni, iar acum...continuă. Încă nu a fost declarat sfânt, dar noi știm că este. Se discută aprins de o vreme...e cumva o problemă națională. A națiunii, a poporului sau nai degrabă a creștinilor din țara noastră.
Să vă spun povestea, așa cu ale mele cuvinte, după povestea părintelui Arsenie.
( dacă îmi amintesc! Am citit-o ieri 😉)

Într-o zi o ceașcă de cafea,  frumoasă, frumoasă începe să povestească "prietenelor" ei de pe masă:

Dragile mele să vă spun cât de greu mi-a fost mie. La început am fost un lut, galben și cleios, fără formă. Și m-a luat și m-a frământat așa de tare că am crezut că nu mai scap. Când am crezut că o să mor, s-a oprit. Am respirat ușurată. Gata, mi-am zis.
Când să ma bucur de liniște...
Dar...
M-a azvârlit în foc...Ce durere și ce chin, am crezut că mă topesc și mor.
Când am simțit că mai am doar câteva clipe de trăit,  m-a scos afară!
Am scăpat,  mi-am spus veselă, acum am liniște.
Dar...
Liniștea mea nu a durat mult.
A început să mă șlefuiască pe toate părțile.  Și chinul meu a fost groaznic. Nu a existat nici o părticică neatinsă.
Când am crezut că mor, s-a oprit.
Mi-am tras sufletul.
Gata, mi-am spus veselă.  E gata.
Dar...
M-a aruncat în foc. Mai mare, mai groaznic
Mai mult. Durere înfiorătoare.
Când am crezut că mor m-a scos afară.
Ce bine. Ce liniște.

M-am uitat la El și i-am zis: De ce? De ce Eu? De ce atâta durere? De ce numai mie?
Cuvintele au izvorât din sufletul meu chinuit și nu se mai opreau.

M-a privit în tăcere.
Apoi,  mi-a adus o oglindă și mi-a spus să privesc.
- Nu. Nu cred, am spus eu. Cine e în oglindă?
- Tu. Tu ești.

În oglindă am văzut cea mai frumoasă ceașcă de cafea. Din bucata aceea de lut m-am transformat într-o ceașcă elegantă de cafea.

Morala o știți cu toții. Sunt convinsă. Cuvintele marelui duhovnic sunt fenomenale: Când îți este cel mai greu în viață să bei cafea din cea mai frumoasă ceașcă!

***
Vedeți de ce îmi cumpăr tot mereu o altă ceașcă de cafea?

Pentru voi,
      T. A.

P. S. Vă salut cu drag doamnelor.  Nu uitați  că orice problemă are rezolvare. 😎

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viața...în pași de dans

       A rc peste timp, peste sentimente, peste trăiri.                                                                                        O ricât de mult vrem să ne reconectăm la viața pe care am trăit-o înainte de oprirea în loc a lumii (Știți voi!), nu reușim. Sunt două pespective diferite. Stați o clipă și priviți în oglindă. Prima data din partea stângă, apoi din partea dreaptă. Vedeți același lucru? Cele două imagini sunt aproape identice. Aproape. Mici detalii le fac diferite. Aceste detalii ne îndepărtează așa de mult de lumea și timpul petrecut înainte și de ceea ce trăim acum. Infinit de mult. Schimbări peste schimbări.      L umea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, copii s-au schimbat și ei. Totul e altfel, nimic nu mai este la fel. Gândirea noastră s-a modificat, dar oricât de mult mă întreb în ultimul timp, dacă în bine, nu pot să mă hotărăsc asupra răspunsului.                                                                                                      M ă u

Lumea văzută prin ochii mei

Mi-am pus ochelarii pe nas și am deschis ochii să văd mai bine! Poate, mi-am zis în gând, poate o să văd frumusețea din lumea aceasta. Și am deschis ochii cât de mult am putut. Am privit cu atenție în jurul meu... Viața, viața e o înșiruire de evenimente frumoase, triste, amuzante, dramatice. Evenimente care te marchează, care te schimbă, care te maturizează... Lumea pe care o văd eu nu este perfectă! Lumea pe care o văd eu este complicată! Aș vrea să pot schimba ceva. Aș vrea să pot mângâia cu degetele mele fiecare moment din viața mea și să îl fac mai frumos, mai bun sau mai spectaculos. Dar nu se poate! Nici unul dintre noi nu-și poate schimba destinul. Putem însă să facem lucruri mărunte, care să ne facă să ne simțim fericiți. Îmi aduc aminte de un film, cred că November se numea,  în care personajul principal încerca să trăiască la maxim fiecare clipă pentru că știa că mai are foarte puțin de trăit. De multe ori m-am gândit cum ar fi să știi că zilele tale sunt numărat

Fir de suflet

       Cine ești în lumea aceasta mare? Unde îți dorești să fii peste o clipă, o zi sau un an? Cum reușești să înfrunți fiecare zi din viață? Cu privirea plecată în înfrigurarea sufletului sau zâmbind senin spre cerul îmbujorat al dimineții?      Cine ești tu? În mulțimea destinelor ne pierdem, ne micșorăm până la un fir de suflet tremurat. Cum îți învingi teama de nou și răzbați deasupra inimii? Încredere înzecită în gândul tău răzleț, care străbate nemărginirea lumii.      Cine este el? Fantasmă a proprilor emoții, trăiri agățate în gânduri deșirate pe covorul vieții. Idei risipite în vântul primăvăratec, idei cu sens și fără sens, în îngemănare absurdă a senzațiilor, a simțirii, a trăirii la limită. Cu sens. Fără. Azi. Ieri. Mâine.      Cine suntem noi? Suflete îngemănate în dureri neștiute, în speranțe deșarte, în inimi pustiite de doruri nenumărate. Un gând, o idee încrezătoare, aducătoare de speranțe. Împărtășite sau nu. Dorite. Voite. Putere aducătoare de viață, de durere și