Treceți la conținutul principal

Jalea sufletului meu

Mi-am prins flori în păr și privesc spre voi tristă, dar cu seninătate.
Știți înmormântările acelea de la țară, de demult? Era o tradiție, spun asta pentru cei mai tineri, când murea cineva veneau câteva femei care jeleau. Adică plângeau, așa tânguit, cu glas mare, sau tare. Te treceau toți fiorii și plângeai și tu și ceilalți de nu te mai opreai.
Femeile acestea care jeleau aveau și versuri pe care le adaptau la situația celui decedat.
Era, cumva, ca la spectacol.
Da, da știu...sinistru. Însă așa era obiceiul.

Așa m-am simțit eu Vineri.
Ca o bătrână jelitoare, care nu-și găsea versurile să se potrivească la situația aceasta din țară.
Cum să nu poți merge la slujbă?
Sufletul meu a bocit și a jelit minute întregi în timp ce priveam pe ecranul telefonului slujba transmisă. Să vezi biserica goală care răsună parcă mai puternic de glasurile preoților. Să-i vezi apoi pe aceștia în procesiune, doar ei și cântărețul...a fost groaznic.
Jalea sufletului meu.

Suntem un popor creștin. Avem creștinismul de 2000 de ani.
Nu suntem fanatici.
Nu suntem idioți.
Ințelegem gravitatea situației și ne conformăm, dar...nu ne puteți lua credința.
Nu puteți, pur și simplu.

Dumnezeu lucrează în felurite chipuri, iar dacă acesta este unul dintre ele, l-am trecut cu zece.
De ce?
Pentru că e prima dată în ultimii ani când rețelele de socializare au fost pline, dar plineee de slujbe. De mesaje creștine, de încurajare și de...speranță.
Și da, sunt mândră de asta.
Sunt fericită și cumva liniștită.

Știu, o să mă întrebați cum să fiu fericită dacă sufletul meu jelește.
Sufletul meu jelește moartea. Nu numai a Mântuitorului pe cruce, ci și a tuturor celor 450 de oameni care au murit și nu au avut o înmormântare după rânduială.
Dar prin lumina Învierii am primit speranță,  încredere, bucurie și CURAJ în fața bolii.  De aceea sunt fericită.

Vedeți voi, frica este cea care ne ține în casă, frica e cea care ne paralizează simțurile și ne duce spre disperare.
Creștinii însă au curajul de a înfrunta totul, pentru că nu sunt singuri.

Simplitatea acestei gândiri nu o cunosc unii.
Am stat acasă și am aprins o lumânare,  pentru că la mine nu a venit lumina de la Ierusalim,  dar a fost cel mai intens Hristos a înviat,  pe care l-am cântat.
Am stat și stau acasă nu pentru că mă amenință cu " patul de spital", ci pentru că sunt un creștin responsabil.

Am ajuns însă să cred că unii au impresia că noi nu gândim, că pot prin amenințare să ne...pe noi de frică.
Ei bine, iată că nu.
Trebuie însă să priceapă că un lider adevărat înțelege trăirile celor pe care-i conduce și le dă speranță. Hristos a făcut asta și a făcut chiar mai mult s-a jertfit și a înviat, adică...a învins.
Iată speranța!

E o încercare grea, cumplită și deosebit de frustrantă, dar nu vă lăsați cuprinși de frică. Faceți lucruri frumoase, iar când nu mai puteți strigați că nu vă oprește nimeni, nici nu vă judecă și nu uitați să...gândiți.
Suntem un popor de oameni
deștepți,
fumoși,
inimoși,
creativi,
plini de iubire.
Și creștini.

Hristos a înviat!

Pentru voi,
      T. A.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viața...în pași de dans

       A rc peste timp, peste sentimente, peste trăiri.                                                                                        O ricât de mult vrem să ne reconectăm la viața pe care am trăit-o înainte de oprirea în loc a lumii (Știți voi!), nu reușim. Sunt două pespective diferite. Stați o clipă și priviți în oglindă. Prima data din partea stângă, apoi din partea dreaptă. Vedeți același lucru? Cele două imagini sunt aproape identice. Aproape. Mici detalii le fac diferite. Aceste detalii ne îndepărtează așa de mult de lumea și timpul petrecut înainte și de ceea ce trăim acum. Infinit de mult. Schimbări peste schimbări.      L umea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, copii s-au schimbat și ei. Totul e altfel, nimic nu mai este la fel. Gândirea noastră s-a modificat, dar oricât de mult mă întreb în ultimul timp, dacă în bine, nu pot să mă hotărăsc asupra răspunsului.                                                                                                      M ă u

Lumea văzută prin ochii mei

Mi-am pus ochelarii pe nas și am deschis ochii să văd mai bine! Poate, mi-am zis în gând, poate o să văd frumusețea din lumea aceasta. Și am deschis ochii cât de mult am putut. Am privit cu atenție în jurul meu... Viața, viața e o înșiruire de evenimente frumoase, triste, amuzante, dramatice. Evenimente care te marchează, care te schimbă, care te maturizează... Lumea pe care o văd eu nu este perfectă! Lumea pe care o văd eu este complicată! Aș vrea să pot schimba ceva. Aș vrea să pot mângâia cu degetele mele fiecare moment din viața mea și să îl fac mai frumos, mai bun sau mai spectaculos. Dar nu se poate! Nici unul dintre noi nu-și poate schimba destinul. Putem însă să facem lucruri mărunte, care să ne facă să ne simțim fericiți. Îmi aduc aminte de un film, cred că November se numea,  în care personajul principal încerca să trăiască la maxim fiecare clipă pentru că știa că mai are foarte puțin de trăit. De multe ori m-am gândit cum ar fi să știi că zilele tale sunt numărat

Fir de suflet

       Cine ești în lumea aceasta mare? Unde îți dorești să fii peste o clipă, o zi sau un an? Cum reușești să înfrunți fiecare zi din viață? Cu privirea plecată în înfrigurarea sufletului sau zâmbind senin spre cerul îmbujorat al dimineții?      Cine ești tu? În mulțimea destinelor ne pierdem, ne micșorăm până la un fir de suflet tremurat. Cum îți învingi teama de nou și răzbați deasupra inimii? Încredere înzecită în gândul tău răzleț, care străbate nemărginirea lumii.      Cine este el? Fantasmă a proprilor emoții, trăiri agățate în gânduri deșirate pe covorul vieții. Idei risipite în vântul primăvăratec, idei cu sens și fără sens, în îngemănare absurdă a senzațiilor, a simțirii, a trăirii la limită. Cu sens. Fără. Azi. Ieri. Mâine.      Cine suntem noi? Suflete îngemănate în dureri neștiute, în speranțe deșarte, în inimi pustiite de doruri nenumărate. Un gând, o idee încrezătoare, aducătoare de speranțe. Împărtășite sau nu. Dorite. Voite. Putere aducătoare de viață, de durere și