Treceți la conținutul principal

Țara lui Papură-Vodă

Suntem în țara lui Papură-Vodă!
Avem responsabilitate, dar n-avem.
Stăm acasă, dar nu stăm.
Înțelegem, dar nu pricepem
Facem lucruri, dar dacă nu...nu-i nimic.
Spunem, dar putem să fim muți că nu contează.
Lucrăm, dar nu contează.
Și uite așa lista poate continua la infinit.

Voi mai pricepeți ceva?
Până acum în învățământ trebuia, obligatoriu, să se facă tone de hârtii. Nu conta munca la clasă, nu conta faptul că reușeai într-un fel sau altul să ajuți copii să vină la școală. Nu. Nimic.
Verificare la hârtii.
Ai hârtii?
Ești grozav.
Nu ai...vai de mama ta!

E...Uite cum se schimbă totul.
Nu hârtii.
Legătură cu elevii. On-line.
De parcă te-au instruit ei câțiva ani să faci asta.
Nici măcar ani nu trebuia, acolo câteva zile.
Nimic.
Noroc pe unii că au mai făcut cursuri on-line și atunci mai au habar.
Învață repede.

Responsabilitate?
Cine îi învață pe elevi să lucreze? Îmi spuneți? Părinții?
Păi aceștia știu?
Ei trebuie să se gândească la ziua de mâine: serviciu, mâncare și protecția în fața bolii.
Ne învârtim de mai mult de o lună în jurul cozii fără să rezolvăm nimic. Dascălii se chinuie cum pot să mai trimită o temă, să povestească cu elevii și cu părinții pentru că toți sunt îngrijorați. Să le dea speranță, să-i încurajeze și să-i responsabilizeze.

Țara lui Papură-Vodă.
Bate vântul...ne aplecăm. Când într-o parte, când în alta.

Să vă explic:
Un om de la un serviciu oarecare 5 ani completează hârtii. Știe ce trebuie să facă, a învățat într-o lună, de exemplu și asta face zilnic. Apare ceva nou...în două zile învață și apoi aplică pe hârtiile lui.
E...
Dar dacă omul acesta, care-și știa foarte, foarte bine lucrul îl trimiți acasă și îi spui: deschide platforma....și muncești.
Nu-i dai nimic.
Are în cel mai bun caz telefonul personal.
Să-mi spuneți mie că se poate descurca din prima zi fără nici o problemă.
Și vorbesc de un om matur.

Copii?
Ce să facă?

Părinții?
Adică...ar trebui să facă profesorii cursuri cu mine părintele, ca eu să îi explic copilului și să-l ajut la teme și proiecte. Că de, nu se poate face de rușine, pentru că...mă fac eu de rușine.
Cerc vicios.

În concluzie:
Din 1990 învățământul se reformează, fără o reformă clară, cum bate vântul după urechea fiecăruia. Generații întregi sacrificate elevi, profesori și părinți deopotrivă.
Nimic nu are logică.
Nu există o coerență.
Nu contează munca, conteză numai ceea ce vor ei, de la o zi la alta.
Suntem pioni în țara lui Papură-Vodă.

Îmi iubesc țara, dar m-am săturat de nimicul care ni se servește ambalat frumos.
.................
Copilul meu, hai să te învăț să lucrezi pe platformă!!!
Mâine ai temeee și nu vreau să le fac eu.

Pentru voi,
      T.A.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viața...în pași de dans

       A rc peste timp, peste sentimente, peste trăiri.                                                                                        O ricât de mult vrem să ne reconectăm la viața pe care am trăit-o înainte de oprirea în loc a lumii (Știți voi!), nu reușim. Sunt două pespective diferite. Stați o clipă și priviți în oglindă. Prima data din partea stângă, apoi din partea dreaptă. Vedeți același lucru? Cele două imagini sunt aproape identice. Aproape. Mici detalii le fac diferite. Aceste detalii ne îndepărtează așa de mult de lumea și timpul petrecut înainte și de ceea ce trăim acum. Infinit de mult. Schimbări peste schimbări.      L umea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat, copii s-au schimbat și ei. Totul e altfel, nimic nu mai este la fel. Gândirea noastră s-a modificat, dar oricât de mult mă întreb în ultimul timp, dacă în bine, nu pot să mă hotărăsc asupra răspunsului.                                                                                                      M ă u

Lumea văzută prin ochii mei

Mi-am pus ochelarii pe nas și am deschis ochii să văd mai bine! Poate, mi-am zis în gând, poate o să văd frumusețea din lumea aceasta. Și am deschis ochii cât de mult am putut. Am privit cu atenție în jurul meu... Viața, viața e o înșiruire de evenimente frumoase, triste, amuzante, dramatice. Evenimente care te marchează, care te schimbă, care te maturizează... Lumea pe care o văd eu nu este perfectă! Lumea pe care o văd eu este complicată! Aș vrea să pot schimba ceva. Aș vrea să pot mângâia cu degetele mele fiecare moment din viața mea și să îl fac mai frumos, mai bun sau mai spectaculos. Dar nu se poate! Nici unul dintre noi nu-și poate schimba destinul. Putem însă să facem lucruri mărunte, care să ne facă să ne simțim fericiți. Îmi aduc aminte de un film, cred că November se numea,  în care personajul principal încerca să trăiască la maxim fiecare clipă pentru că știa că mai are foarte puțin de trăit. De multe ori m-am gândit cum ar fi să știi că zilele tale sunt numărat

Fir de suflet

       Cine ești în lumea aceasta mare? Unde îți dorești să fii peste o clipă, o zi sau un an? Cum reușești să înfrunți fiecare zi din viață? Cu privirea plecată în înfrigurarea sufletului sau zâmbind senin spre cerul îmbujorat al dimineții?      Cine ești tu? În mulțimea destinelor ne pierdem, ne micșorăm până la un fir de suflet tremurat. Cum îți învingi teama de nou și răzbați deasupra inimii? Încredere înzecită în gândul tău răzleț, care străbate nemărginirea lumii.      Cine este el? Fantasmă a proprilor emoții, trăiri agățate în gânduri deșirate pe covorul vieții. Idei risipite în vântul primăvăratec, idei cu sens și fără sens, în îngemănare absurdă a senzațiilor, a simțirii, a trăirii la limită. Cu sens. Fără. Azi. Ieri. Mâine.      Cine suntem noi? Suflete îngemănate în dureri neștiute, în speranțe deșarte, în inimi pustiite de doruri nenumărate. Un gând, o idee încrezătoare, aducătoare de speranțe. Împărtășite sau nu. Dorite. Voite. Putere aducătoare de viață, de durere și