Treceți la conținutul principal

O Visătoare

Starea aceasta între visare și trezvie, oare există?

Există oameni care visează. Oare se cheamă visători?

Există oameni vorbăreți, oare sunt și ei visători?

Există oameni. Oare sunt visători?

Un vis, două vise, mai multe vise, un infinit de vise lăsate în visare. Acea stare de imponderabilitate în care ne desfășurăm fiecare. Suntem cu gândurile pierduți în veșnica muțenie, sau suntem activi pe modul automat. 

Unde suntem? Iată, întrebări care-mi săgetează străfundul sufletului. Cât e vis, cât e realitate?

În seara aceasta am simțit nevoia să scriu pentru că sunt fericită. Nu, nu e fericirea aceea! E fericirea care te duce la visare, dar într-un mod atât de activ. Este fericirea de a face lucruri care-mi plac, de a simți că, da, fac parte dintr-o comunitate mică care-mi împărtășește pasiunea de a citi. Că reușesc să-mi expun punctul de vedere într-un mod plăcut, inteligibil și sa surprind esența trăirilor.                         

Sunt pasionată de cuvânt în general și după studiul acesta aprofundat al cuvântului (împlinesc imediat 8 ani de când am reluat vrând, nevrând gramatica de la capăt) simt și eu că tot ce scriu are altă greutate. Așa că orice cuvânt se disecă, se caută noi sensuri iar înțelesurile își fac de cap prin gândurile mele febrile. Da, acum cred că acesta este starea pe care o am de febrilitate creatoare. De mult nu am mai simțit-o. 

Există oameni. 

Trăim într-o lume plină de frici, pe care le simțim visceral, le amorțim din când în când uitându-ne la un film, căutând să lăsăm în liniște totală orice știre. Să ne rupem de cotidian cât de mult putem. Frica este cumplită dacă ți se cuibărește în suflet. Eu o simt, o simt din nou. E un tremur interior care am impresia că mă anunță ceva, dar nu-mi dau seama ce anume. E o stare intensă de renunțare la tine și la a trăi într-o neliniște permanentă. Nu, nu ai dorit să o adopți. A venit așa tiptil-tiptil și s-a așezat confortabil. 

Frica, teama, supărarea sunt lucruri de care ne izbim mai tare, sau mai ușor în viața. Nu lovitura este importantă, ci modul în care știm să gestionăm lucrurile. Știm sau mai degrabă reușim să facem în așa fel încât să iasă totul bine? Iată întrebări care-mi frământă mintea de o vreme. Mi-aș dori să las totul, absolut totul și să scriu. Dar timpul, timpul este atât de scurt. Când muncești nu ai timp să visezi, nu ai timp să plămădești o lume imaginară sau să  prezinți realitatea. Ci trăiești realitatea, cu bune, cu rele, așa cum este ea. 

Mi-e dor uneori de timpul acela în care nu a existat seară fără să deschid uneala de scris și să nu aștern cel puțin câteva cuvinte, pentru că acela a fost un timp al fericirii într-o mare de tristețe. Acum e liniște, câteodată mai apar așa valuri de tristețe indefinite, asemeni undelor care se propagă departe tot mai departe după ce piatra atinge luciul apei. Sigur că trebuie să fie un punct declanșator, iar eu de câteva luni caut febril de-a dreptul acel punct. Nu-l găsesc. E acolo, dar nu-l văd. Starea aceea de imponderabilitate e vie trăiește acolo în cotloanele sufletului meu. Visez sau sunt trează? Trăiesc sau pur și simplu sunt într-un mimetism? Îmi mimez propria viață, mă dedublez de atâtea ori până când rămân un fir de praf rătăcit în lume sau printre vise. Cine știe! 

Un firicel de praf de stele, care prinde viață atunci când sunt fericită. O fericire care vine din citit, din discuții pe marginea unei cărți, din discuții cu autorul/autoare, ori autoarele unei cărți. Așa cum a fost și în seara aceasta. Momentul creației explicat într-o manieră atât de personală, puterea de a rosti fiecare trăire sau gând personal pe care l-am avut când am citit, da asta mă face fericită! Pentru că simt cum firul acela de praf în care m-am transformat în ultimele luni, când parcă toată greutatea lumii s-a lăsat pe umerii mei ( nu întrebați de ce, nici eu nu știu! E o stare), acela a prins viață! Trăiește, crește ca vrejul de fasole din poveste și în câteva ore mi-a readus zâmbetul acela inconfundabil pe față și bucuria de a scrie dintr-o suflare tot ce citești tu acum! 

Sunt om. Visele mele vin și pleacă, dar visul meu este de a lăsa măcar ceva-ceva scris după mine. 

Când vor prinde viață? 

O întrebare suspendată în visare.

Sunt. Exist. Trăiesc. Deci. Sunt.

O Visătoare!


              Pentru voi,

                     T. A. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tăcerea din sufletul tău/meu

Nimic nu te sperie mai mult decât tăcerea din sufletul tău. D eseori o durere imensă șterge din suflet tot. Este, cum să spun, asemeni unei furtuni care mătură tot în cale. Acel uragan de care tot vorbesc eu de doi ani. Un uragan care distruge totul, lăsând în urma lui numai prăpăd. Și tăcere. O tăcere adâncă. Care doare. Indefinită pentru cei din jurul tău, dar atât de plină de sensuri pentru tine. Nimeni și nimic nu va înțelege ce este în sufletul tău. Nimeni și nimic nu poate readuce părțile frumoase din trecut înapoi în viața ta. S-a șters. Delete. Degeaba cauți. Mintea ta refuză să mai readucă informațiile. Nimic nu te sperie mai mult decât tăcerea din sufletul tău. Î n timp, ea devine asemeni unui lac într-o zi frumoasă de vară. De o frumusețe ieșită din comun, dar...fără sens dacă ești singur. Când primești pe altcineva în sufletul tău... Știi. Știi că nu vine acolo pentru a umple golul acela, ci pentru a construi împreună un alt vis, o altă realitate a vieții t...

Povestea unei cești de cafea

Mi-am prins flori în păr și privesc spre voi amuzată. Prietena mea îmi spunea zilele trecute că orice problemă are o rezolvare. Și sunt convinsă de asta. Doar că timpul...până la rezolvare  e greu. Revenind asupra ultimului articol... Fiecare loc are amprenta celor care stau acolo. E foarte greu să ștergi o "amprentă" Știu acest lucru pentru că eu am încercat ani de zile să fac asta.🙂 Intr-un final, am crezut că am reușit,  dar nu a fost să fie. Am plecat și am luat-o de la capăt.  Uite-așa! Despre acest lucru am citit un articol ieri, foarte interesant scris de un biolog renumit. Dacă retin bine, titlul era ceva de genul: Nu ești cine crezi că ești. Simpatică teorie. Demonstrată de altfel. Te pune cu totul pe gânduri. Dar despre ea...într-o altă seară. În seara aceasta : Povestea unei cești de cafea. O poveste spusă de marele părinte Arsenie Boca. Noi, cei din România,  știm cine este. Pentru cei din afara țării care citiți: părintele Arsenie este un m...

Doar...supărare?

Nu știu cum sunteți voi, dar eu mai am puțin și ... Fără cuvinte. Cei care urmăriți relatările mele știți deja că doar când sunt supărată nu mai am cuvinte. Și chiar sunt. Păi încerc de 2 luni să mă educ, să fiu calmă, calmă să accept tot ce ni se zice, deși mintea mea logică îmi spune că nu e chiar așa. Încerc să dau speranță celor din jur, să-mi educ răbdarea... Măi, dar până când? Aștept soluții. Aștept decizii concrete, nu abureli. Și da, am așteptări, așa ca un simplu cetățean al țării acesteia. De ce să nu am? Muncesc AICI. Cotizez AICI. Fac voluntariat AICI. Imi cresc copii AICI. Și nu pot să am așteptări? Vreau să văd ceva concret, nu povești, nu certuri. Nu mă interesează certurile lor și acuzațiile, mă interesează faptul că stau de 2 luni în casă ca să nu pun presiune pe sistemul medical. Serios? Dar de ce? Sistemul medical de ce să nu mă vindece? Ha? De ce să nu primesc tratament dacă am nevoie? Sau alții? Nu am nimic cu oamenii care pleacă- vin. Dar ei...